Kolajen İçeren Gıdalar
YENÄ° ÜYELÄ°ÄžE ÖZEL 500 TL VE ÜZERÄ° ALIÅžVERÄ°ÅžLERÄ°NÄ°ZDE 50 TL Ä°NDÄ°RÄ°M!
0

6.02.2022

Kolajen İçeren Gıdalar



Vücudun en önemli protein çeÅŸidi olan kolajen vücut içindeki aminoasit havuzlarından beslenerek sentezlenir. Bu aminoasit havuzları ve kolajen sentezi için gerekli aminoasitler beslenme rutini ile vücuda alınır. Kolajen kaynağı olarak sadece hayvansal kaynaklı kolajen alabiliyoruz. Sebzelerde ve meyvelerde kolajen bulunmuyor.

Yüksek protein içeriÄŸine sahip gıdaların kolajen üretimini beslediÄŸine inanılıyor çünkü bunlar kolajenin altyapısını oluÅŸturan glisin, prolin ve hidroksiprolin amino asitlerini içeriyor. [4] En önemli kolajen içeren gıdalar (kolajen kaynakları) ve kolajen sentezinde önemli rol oynayan bir takım vitamin ve mineraller aÅŸağıda özetlenmiÅŸtir.
 


Et ve Kemik Suyu:
Et ve kemiklerinin kaynatılarak suyunun tüketilmesi insan saÄŸlığı için oldukça faydalıdır. Tip 1 kolajen ve tip 2 kolajen içeren et ve kemik suyu eklem fonksiyonlarını desteklemektedir. Özellikle eklem rahatsızlıklarına sahip olan kiÅŸilerin kemik suyu aracılığıyla vücutlarındaki kolajen miktarlarını artırmaları oldukça faydalıdır.

Yumurta Beyazı:

Yumurtanın beyazı kolajen ile birlikte yüksek miktarda amino asit ve kükürt içermektedir. Kükürt, kolajenin düÅŸmanı olan toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaÅŸtırmaktadır.[1]

 
 

Deniz Ürünleri:

Balık iÅŸleme endüstrisinden elde edilen yan ürünler kollajen üretiminde kullanılabilmektedir. Balık derisinden kollajen elde edilebileceÄŸi gibi, balık pulundan, kemik ve yüzgeçlerden de elde edilebilmektedir. Süngerler, denizanaları, kalamar, ahtapot, mürekkep balığı ve balık artıkları (kemik, deri, pullar ve yüzgeçler) alternatif bir kollajen kaynağı olarak kullanılabilir.
 


 

Kırmızı Meyve ve Sebzeler:
Kırmızı meyve ve sebzeler UV ışığının neden olduÄŸu kolajenin parçalanmasını engelleyen ellagik asit içeriÄŸine sahiptirler. Ahududu, elma, böÄŸürtlen, viÅŸne ve çilek gibi kırmızı meyveler vücutta kolajen üretimini artırmaktadır.

Kırmızı meyvelerin antioksidan gücü, yulafın düÅŸük glisemik indeksi ile buluÅŸtu ve Ä°htiyacımız olan doÄŸal kolajen ve kaliteli protein ile tamamlandı.
Kırmızı Meyveli ve Kolajenli PACHANOLA ile siz de kolajeninizi doğal ve lezzetli bir şekilde alabilirsiniz.

 


C Vitamini:
Turunçgiller, çilek, yapraklı yeÅŸillikler, dolmalık biber ve domateslerden elde edilen C vitamini kolajen sentezini destekleyen bir diÄŸer vitamindir.

Biz de sizler için, PACHA’nın nihai tadında muazzam bir ferahlık yaratan, sindirim ve bağışıklık sisteminin iki önemli yardımcısı Zencefil ve Limonlu PACHA Cips'i hazırladık. Ä°çerdiÄŸi C vitamin ile kolajen emilimini destekleyen, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bu ürün bitmeden paketi elinizden bırakamayacaksınız.


Çinko:
Kollajen üretimi ayrıca kabuklu deniz ürünleri, baklagiller, et, kabuklu yemiÅŸler, tohumlar ve kepekli tahıllarda bulunan çinko gibi besinleri de gerektirir.

Fasulyeler:
Fasulye, vücudu yaÅŸlanma karşıtı bir madde olan hyaluronic asidi üretmeye teÅŸvik etmektedir. Hyaluronic asit, cildin nem dengesini ayarlayıp cildi pürüzsüz ve nemli bir görüntüye kavuÅŸturmaktadır. Aynı zamanda kolajen sentezini artırarak hücre yenilenmesini desteklemektedir.

Sarımsak:
Sarımsak aynı yumurta beyazı gibi yüksek miktarda kükürt içermektedir. Kükürt eklemlerde ciltte var olan kolajeni tetiklemektedir. Aynı zamanda hasarlı eklemleri onarmaya yarayan taurin ve lipit asitleri barındıran sarımsak, kolajeni artırmaya yardımcı olmaktadır.[2]

 


 

Kolajenin hangi besinlerde bulunduÄŸu hakkında daha fazla bilgi almak için 'Kolajen Hangi Besinlerde Var ve PACHA Cips' isimli blog yazımıza bakabilir,
Protein ve Kolajene dair daha fazla bilgi almak için ilgili blog yazımıza göz atabilirsiniz.



Kaynaklar:

[1] https://nutraxin.com.tr/iyi-yasam-rehberi/Kolojen-Nedir-Kolojenin-faydalari-nelerdir 
[2 ] Silvipriya, K., et al. (2015). “Collagen: Animal Sources and Biomedical Application.” Journal of Applied Pharmaceutical Science 5. 
[3] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen/ 
[4] Lodish H, Berk A, Zipursky SL, et al. Molecular Cell Biology. New York: W. H. Freeman; 2000. 
[5] Berillis, P. (2015). Marine collagen: extraction and applications. Research Trends in Biochemistry, Molecular Biology and Microbiology, 1-13

İlgili Ürünler