Kolajen Ne Ä°ÅŸe Yarar ?
YENÄ° ÜYELÄ°ÄžE ÖZEL 750 TL VE ÜZERÄ° ALIÅžVERÄ°ÅžLERÄ°NÄ°ZDE 75 TL Ä°NDÄ°RÄ°M!
0

7.02.2022

Kolajen Ne Ä°ÅŸe Yarar ?



Son günlerde en popüler konulardan biri olan kolajen, gerçekten de bu kadar etkili mi?
Özellikle sosyal medyada sıklıkla karşınıza çıkan kolajenli ürünler, kolajen ile ilgili düÅŸüncelerinizi doÄŸrudan etkiliyor olabilir. Kolajen hakkında nitelikli bilgiye ulaÅŸmak ve kendiniz için en doÄŸru gıdaları ve diÄŸer ürünleri tercih etmek son derece önemli. Bu nedenle ilk önce kolajen nedir, kolajen ne iÅŸe yarar gibi temel konular hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Vücutta farklı türlerde kolajen proteinleri yer alır. Kolajenlerin en temel görevi baÄŸ dokusunu düzenleyerek vücudun doÄŸal yapısını oluÅŸturmaktır.

Hepsinin temel görevi baÄŸ dokusu yapısını desteklemek olsa da her birinin özelleÅŸmiÅŸ birtakım görevleri bulunur[1]. Vücutta en yoÄŸun bulunan kolajen türleri ve görevleri aÅŸağıda kısaca anlatılmıştır.
 


 

Tip1 Kolajen :
Vücutta bulunan kolajenin %90’ı Tip 1 kolajendir. Sıkıca demetlenmiÅŸ iplikçik yapısında bulunur. Kemik, deri, tendon, fibröz kıkırdak ve diÅŸ yapısının kurulmasında görevlidir.

Tip 2 Kolajen :
Bu tipte kolajen fiberleri, Tip 1’e göre daha gevÅŸek paketlenmiÅŸtir. Eklemlerde yer alan elastik kıkırdakta bulunur. [2] Kıkırdaktaki toplam protein içeriÄŸinin %90-95’ini oluÅŸturur. Etki mekanizması itibariyle, osteoartrit/romatoid artrit gibi eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Etki mekanizması itibariyle, osteoartrit/romatoid artrit gibi eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Tip 3 Kolajen :
 AÄŸ yapılı liflerden oluÅŸmaktadır ve ekstraselüler matrisin temel bileÅŸenidir.
Kas, organ ve damar yapılarının temelinde yer alır. Genellikle tip I kolajenle beraber bulunur. Cildin elastikiyetini ve sıkılığını saÄŸlar.Kan damarında, yaralarda ve belirli tümörlerde bulununur. [3]

Tip 4 Kolajen: Cilt katmanlarında bulunur.[2] tip 4 kollajen, organları, kasları ve yağı çevreleyen dokuyu oluÅŸturan endotel hücrelerinde bulunan bazal laminayı oluÅŸturmada önemli bir göreve sahiptir. Bazal lamina çeÅŸitli sinir ve kan damarı fonksiyonları için gereklidir. Sindirim organlarımızın ve solunum yüzeylerimizin çoÄŸunu kaplarlar. Bazal lamina, derinin/doku üst tabakası ile en derin tabakası arasındaki boÅŸluklarda bulunabilir. Üzerindeki doku için yastık/dolgu saÄŸlayan ince bir jel benzeri sıvı tabakasıdır.[4]


Kaynaklar:

[1] https://www.florence.com.tr/kolajen-takviyesi 
[2] https://www.medicalpark.com.tr/kolajen/hg-2367 
[3] Özge, A. T. A., & Tavman, Åž. KOLAJEN EKSTRAKSÄ°YON YÖNTEMLERÄ°NÄ°N KARÅžILAÅžTIRILMASI. Gıda44(3), 383-395. [4] https://draxe.com/nutrition/what-is-collagen/

İlgili Ürünler