Yeme Davranışında Nelere Dikkat Edilmeli
YENÄ° ÜYELÄ°ÄžE ÖZEL 750 TL VE ÜZERÄ° ALIÅžVERÄ°ÅžLERÄ°NÄ°ZDE 75 TL Ä°NDÄ°RÄ°M!
0

2.12.2021

Yeme Davranışında Nelere Dikkat Edilmeli






Yeme Davranışında Nelere Dikkat Edilmeli
Beslenme sadece bu saÄŸlıklı beslenme baÅŸlığının tek deÄŸiÅŸkeni mi, yoksa baÅŸka ÅŸeyler de var mı bunun içinde?

– BaÅŸka deÄŸiÅŸkenler de var, aslında bir çok ÅŸey var. Beslenmeden ziyade aslında bizim kendi yeme davranışımıza odaklanmamız lazım.  Saatinde yiyor muyuz, miktarında yiyor muyuz diye. Bize iyi geliyor mu, sindirim sistemimize iyi geliyor mu, başımızı mı aÄŸrıtıyor, cildimizde bir ÅŸey mi çıkarıyor, bunlara biraz kendimiz de dikkat edebiliriz aslında.

Burada bakmamız gereken üç, dört tane nokta var.

Birincisi ; sağlıklı, dengeli ve yeterli olarak almak. Bu sağlıklı tabak.
Ä°kincisi ; miktarı. Porsiyonu düzenlememiz lazım. Çünkü beynimizi bir nevi fazla yemeye yönlendiriyor, bizi fazla besin tüketimine yönlendiriyor. Dolayısıyla tabakları normale döndürelim.
Bir de bununla birlikte yedikten sonra, yerken, doyduÄŸumuzu hissettiÄŸimizde durabilmek.
Bu kadar aslında.

+ “Bu kadar” deyip çok kolaymış gibi ifade ediyoruz ama doyduÄŸumuzu o an hissetmiyor olabiliyoruz ve bazı öÄŸrenilmiÅŸ davranışlarımız var mesela, çok yakın bir dostum diyor ki ;”tatlıya gelebilmek için yemeÄŸimi yiyorum.” Önce yemeÄŸi yiyor ama derdi aslında tatlıya ulaÅŸabilmek. ÖÄŸrenilmiÅŸ bir takım yanlışlarımız da var. Bunlar deÄŸiÅŸir mi hocam?

– DeÄŸiÅŸir tabii ki niye deÄŸiÅŸmesin. Tolstoy’un 70 yaşında bisiklet sürmeyi öÄŸrendiÄŸi bir dünyada yani bizim mümkün deÄŸil bir ÅŸeyi esnetemememiz yeni bir ÅŸeyi öÄŸrenemememiz. Tabii ki deÄŸiÅŸir, çok da kolay deÄŸiÅŸir aslında. Biraz uÄŸraÅŸ gerektirir sadece. UÄŸraÅŸ dediÄŸimiz ÅŸey de aslında biliÅŸsel davranışçı bazı teknikler var, bunları uygulamak.

Nedir bu; yapacaksın ki onlar tekrar bunu öÄŸrenecek, “aa bu direk bu böyle deÄŸilmiÅŸ bunun böyle de bir yolu varmış” diyecek. O zaman sonra yavaÅŸ yavaÅŸ bu iki baÄŸlantıyı kurmaya baÅŸlayacak. DiÄŸer baÄŸlantıyı bırakacak. Yani tatlı yemem lazım baÄŸlantısını bırakacak, dur ben bir yiyeyim tatlıya sonra bakarızı oluÅŸturacak.

+Yani kafayı yorması gereken şey bu!
– Aynen öyle

+Neyi ne kadar ne zaman yiyeyimden öte, neden yiyorum, yemek istiyor muyum gerçekten?
Yine bir dostum demiÅŸti ki; “Aslı, kontrol eder misin, sadece acıktığında mı yiyorsun?”
– Aaa süper iÅŸte tam olarak bu!
+ Dedim ki acaba ben acıktığımda deÄŸil de aklıma geldikçe mi yiyorum ve bunu fark ettiÄŸimde aslında çok kocaman bir yaptığımı, mesela o dönem için fark etmiÅŸtim. Önemli bir ÅŸey acıkmayı beklememiz gerekiyor.

-Kesinlikle, acıkmanın ÅŸöyle bir mantığı var; ortalama maksimum 6 saat içerisinde böyle çok yoÄŸun bir kırmızı et tüketimi olursa, bütün besinlerin sindirimi emilimi her ÅŸeyi bitiyor. Dolayısıyla da 4-5 saatte bir bizim bir ana öÄŸün tüketmemiz lazım. Zaten bunu vücut sıcaklığı biraz düÅŸer, böyle biraz halsizlik yorgunluk olur oradan anlayabiliriz. Dolayısıyla önce sende ne oluyor açken, onun belirtilerine bakman lazım. EÄŸer ki bu belirtiler oluÅŸup da çok ilerleyene kadar beklersen hem çok yersin hem seçemezsin ne yiyeceÄŸini. Onu da yersin bunu da yersin…

+ O zaman ilk tepki gelir gelmez bir şey mi yemek lazım?
– Evet, aynen öyle. Mümkünse de protein içerikli bir ÅŸey yemek lazım. Çünkü midede karbonhidratlar sadece hacim oluÅŸturuyor. Hiçbir iÅŸlem olmuyor, o yüzden de karbonhidratları yedikçe hele lif de yoksa içinde, basit karbonhidratsa mideye geliyor, mide diyor ki ; “benim bununla iÅŸim yok” diyor ince bağırsaÄŸa atıyor, yenisini getiriyor. O zaman tok hissedemiyoruz. O yüzden protein almamız lazım.

+Mide, yanlış hatırlamıyorsam “J” ÅŸeklinde, esneyebilip küçülebilen bir organ.
– DoÄŸru

+Esniyor, az önce bahsettiÄŸimiz tabak boyutu büyüdükçe o da mı büyüyor?
– Tabi büyüyor

+O zaman bu aynı zamanda küçülebilir de mi? Tabağımızı ne kadar küçültürsek o da küçülür mü?

– Küçülür tabi. Aynen öyle.

İlgili Ürünler